Filtriranje in ločevanje CO2 iz ozračja

Rastline so zaradi svojih velikih potreb po prostoru in vodi neprimerne za potrebno zmanjšanje vsebnosti CO2 v ozračju. Za 37 milijonov km² rastočega gozda ni prostora.

Filtriranje in ločevanje CO2 iz ozračja
Rastline so zaradi svojih velikih potreb po prostoru in vodi neprimerne za potrebno zmanjšanje vsebnosti CO2 v ozračju. Za 37 milijonov km² rastočega gozda ni prostora.

Pri pouku kemije je standarden en postopek: cepitev H2O na H in O z elektrolizo in obratni postopek, eksplozija kisikovodika. Podobno lahko C z O2 sežgemo v CO2 ali ga ponovno razcepimo na C in O2. V spojini je 395,5 kJ/mol ali 8.989 kj/kg ali 2,5 kWh/kg.

Takšni cepilni procesi imajo vedno določeno učinkovitost, ki je tukaj 60\nn. To pomeni 4,16 kWh na kg CO2. Vendar je treba CO2 pred cepitvijo pridobiti.

418 ppm je trenutni volumski delež CO2 v ozračju. Masni delež je večji v razmerju 29:44. V enem kubičnem metru toplega zraka je 0,76 g CO2. V 1.314 m³ zraka je 1 kg CO2. V filtrih za CO2 je CO2 kemično vezan. Ko je filter poln, je treba to kemično vez ponovno razgraditi.
  • Kolikšen odstotek CO2 v zraku ostane v filtru?
  • Kako velik je upor pretoka v filtru?
  • Koliko truda je potrebnega, da se CO2 izloči iz filtra?
Družba Climeworks je za to leta 2020 za 1 t CO2 navedla: 650 kWh električne energije za ventilator, 2.000 kWh toplotne energije pri 100°, da se CO2 izloči iz filtra. Ob predpostavki, da je na voljo vir toplote, s katerim toplotna črpalka z visoko temperaturo proizvede 100°, je pridobivanje CO2 v območju 1,5 kWh/kg CO2.

  5 do 6 kWh na kg filtra CO2 in delitev


Učinkovitost je lahko nekoliko boljša ali slabša, vendar bi moral biti razpon od 5 do 6 kWh za 1 kg CO2 realen.

-250 emisij O2, dokler se ponovno ne doseže 350 ppm -250 emisij O2, dokler se ponovno ne doseže 350 ppm
Manjši izpusti CO2 so veliko premalo, celo ničelni izpusti so nezadostni. Pomagalo bo le planetarno čiščenje z obsežnimi filtri in kolonami CO2 iz ozračja.


390 PWh/leto Električna energija za CO2 iz ozračja 390 PWh/leto Električna energija za CO2 iz ozračja
Zmanjšaj CO2 z Power to Carbon, proizvajaj energijo z Power to Liquid in goji sobne rastline s CO2, da nadomestiš veliko kmetijstvo.


Ogljikova vlakna postajajo standardni gradbeni material Ogljikova vlakna postajajo standardni gradbeni material
Če iz ozračja izločimo 33,1 Gt CO2 v letu 2019 in ga razdelimo na C in O, dobimo 9 milijard ton ogljika. Kaj naj z njim naredimo?


Poročilo IPCC 2021: pravljica o "ničelnih neto emisijah" in njene uničujoče posledice Poročilo IPCC 2021: pravljica o "ničelnih neto emisijah" in njene uničujoče posledice
Poročilo IPCC 2021, ki si nenehno nasprotuje, vztraja pri povsem neustreznem cilju "ničelnih neto emisij". Ali so to prepovedi razmišljanja?


Zeleni dogmatizem in uničenje nemške fotovoltaične industrije Zeleni dogmatizem in uničenje nemške fotovoltaične industrije
Kako je dogma "povpraševanje po električni energiji se bo zmanjšalo" pripeljala do izjemno napačnih ciljev, ki so leta 2013 uničili nemško fotovoltaično industrijo.


Zakaj je Nemčija neuspešna pri energetskem prehodu Zakaj je Nemčija neuspešna pri energetskem prehodu
V prvem desetletju novega tisočletja je bila Nemčija odličen zgled pri energetskem prehodu, zato je sedanja politika EEG neuspešna.


Kriza na Šrilanki 2022 Primer neuspešnega izhoda iz naftnega sektorja Kriza na Šrilanki 2022 Primer neuspešnega izhoda iz naftnega sektorja
Zaradi neuspeha v turizmu, ki ga je povzročil COVID-19, je naslednji udarec višja cena nafte. Resnični neuspehi industrializiranih držav.


Destruktivni kult preprečuje funkcionalni energijski prehod Destruktivni kult preprečuje funkcionalni energijski prehod
Grozljivka o svetu brez obnovljivih virov energije in recikliranja je za desetletja zamaknila izvedljiv energetski prehod in s tem zaščito podnebja.


Funkcionalni energetski prehod v primerjavi z nemškim energetskim prehodom Funkcionalni energetski prehod v primerjavi z nemškim energetskim prehodom
Groteskno nemško Energiewende moramo obsoditi v vsej njeni surovosti, da bi vse nasprotnike te groteske spremenili v privržence delujoče Energiewende.


Spremembe paradigme - Prehodi v dobičkonosnosti - Kulturni šoki
Če ne bomo nenehno preverjali vseh parametrov in se poslovili od neustreznih stališč, ne bomo mogli doseči energetske prenove niti zaustaviti podnebnih sprememb.


          Filtriranje in ločevanje CO2 iz ozračja: Rastline so zaradi svojih velikih potreb po prostoru in vodi neprimerne za potrebno zmanjšanje vsebnosti CO2 v ozračju. Za 37 milijonov km² rastočega gozda ni prostora. https://climate.pege.org/co2-filter-split-sl/